Doprava zdarma při nákupu nad 1500Kč. Zasíláme také na Slovensko, do Rakouska a Německa.

8 tipů, jak pečovat o svůj oblíbený kabátek

1. nevěšte kabát do přeplněné skříně

Kabát by měl mít dostatek prostoru, aby se nevytvářely záhyby, materiál mohl dýchat a netvořily se zatuchliny nebo plísně. Správné skladování kabátku je stejně důležité jako jeho pravidelné čištění. Proto pokud máte ve skříni plno, raději kousky, které nenosíte vyřaďte. 

 

2. pravidelně odžmolkujte

I kvalitní materiály jako je vlna se časem žmolkují. Aby Váš kabátek zůstal co nejdéle jako nový, přejeďte ho jednou za čas odžmolkovačem. Pokud nemáte odžmolkovač, skvěle postačí také ostrá žiletka. V tomhle případě je ale důležité postupovat velmi opatrně a oblast, kterou chceme ošetřit vždy natáhneme mezi prsty a jdeme postupně po menších částech.

kabaty

 zdroj: pinterest.com 

 

3. kontrolujte knoflíčky

Spousta kabátků má krásné ozdobné nebo brandované knoflíčky, které byste v náhradě jen těžko sháněli. Pravidelně proto kontrolujte a přišívejte ty uvolněné, abyste je neztratili. Pokud se vám přecejen podaří nějaký takový ztratit, nezoufejte. Zajděte si do kvalitní galanterie, buďte kreativní a vyberte si novou sadu. Kabátek tak může získat úplně jiný, lepší nádech.

 

4. Pozor na péřovou výplň

Pokud máte kabát s péřovou výplní, nikdy ho neždímejte a nevěste na ramínko. Sušte jej raději vodorovně, abyste zachovala jeho tvar. Pokud to štítek dovolí, můžete peří opět "načechrat" v sušičce.

 

5. pročesejte kožešinové detaily

Pokud má Váš kabát kožešinové detaily, vyhněte se přímému teplu. Pravidelné česání Vám pomůže zachovat jejich hebkost.

 

9

 

 zdroj: pinterest.com 

 

6. pozor na déšť

Pokud váš kabátek není voděodolný, naimpregnujte ho speciálním sprejem. Tak získáte dodatečnou ochranu před vlhkostí. Pokud už zmoknete, nechte kabátek před uložením do skříně pořádně  proschnout, abyste zabránila zatuchlosti a tvorbě plísní.

 

7. zbavte se statické elektřiny

Proti statické elektřině pomůže speciální sprej nebo jednoduchý trik s kondicionérem na vlasy. 

1. Rozpusťte ve vodě menší množství kondicionéru na vlasy, tak aby vznikl lehký roztok.

2. Aplikujte roztok na kabát pomocí spreje nebo rozprašovače, ale pozor, aby byl kabát jen mírně vlhký, ne mokrý.

3. Nechejte kabát uschnout na vzduchu.Kondicionér pomůže neutralizovat statickou elektřinu a zároveň dodá kabátku příjemnou vůni.

Použití kondicionéru je skvělý trik, který můžete využít i na jiných kouscích oblečení. Vždy ale doporučuji nejprve vyzkoušet na méně viditelném místě, abyste se ujistila, že na oblečení nenechá stopy. 

 

8. dodržujte instrukce na štítku

Zní to jako samozřejmost, ale např. takový vlněný kabát se i na šetrný stupeň praní může srazit a poškodit. Proto nenechte zvítězit pohodlnost a nezkoušejte prát kabátky, které patří do čistírny.

 

10

 zdroj: pinterest.com 

Zpět do obchodu